tisdag 27 oktober 2015

Det är inte bara guldfärger utan även pärlor som strös i höstens bukett
I den gamla folktron var det viktigt att samla morgonens dagg. Dessa droppar gav styrka och skydd mot onda andar. Det skulle behövas hinkvis med dagg för att i denna nutid skydda sig mot onda andars framfart.

onsdag 21 oktober 2015



 
Om du har Lammöron i din trädgård så är det hög tid att förvandla dom till spännande ting.
Bladen som är mjuka och starka låter sig behandlas omilt med lim och sax. Under sommaren blommar dom med rosa vippor och är guld för alla humlor. Det vimlar av små ludna surrande humleungar bland de ganska oansenliga blommorna. Alltså Lammöron är en växt till både nytta och nöje.Läs mer här http://www.impecta.se/sv/artiklar/lammoron.html

tisdag 6 oktober 2015

Hösten kan i många fall enbart kännas som att sommaren tagit slut. Men när den klara kyliga luften skimrar mellan färggranna löv blir jag euforisk.
Det är så härligt att vandra bland prasslande löv, skörda det man planterat och se alla primörer som erbjuds i affärer och på torg.
I lila, rostrött, guldgult och brunt prunkar höstens blommor. Men när jag ser plogen med flyttfåglar som strävar mot söder får jag en vemodig klump i halsen. Den underbart vackra synen påminner mig om att ännu en sommar gått från mitt liv. 

torsdag 1 oktober 2015

Små runda stenhus, tätt tillsammans. Vi är i Apulien, Italiens klack. Ett stenigt, soligt landskap där oliven trivs och där livet i byarna  liksom stannat till, nutidens värderingar har inte hunnit hit ännu. De har just avslutat vinskörden och nu ska olivträden skördas. Ett tungt och arbete är avslutat och ett annat tar vid.
De små stenhusen byggdes i mitten av 1700-talet. Den mäktige godsägaren bestämde att det inte fick bli fler byar på hans ägor. Han ville ha folket mer utspritt. Men hans arbetare ville bo tillsammans som de alltid gjort och kom på en idé.
De tog sten från den rikt steniga marken och byggde sig små hus, trullihus, tätt tillsammans som de alltid bott och ville fortsätta med. När godsägarens utsända kom för att inspektera såg de inga hus utan bara stenhögar. Trullihusen revs ned tillfälligt när en inspektion närmade sig och byggdes snabbt upp igen när herremännen gallopperat iväg.
Nu är det förbjudet att bygga trullihus så de som äger dom kan göra sig en liten förmögenhet eftersom de pittoreska husen är mycket efteftertraktade och ägs av rika personer, medan vinodlarna och olivodlarna flyttat till lägenheter.